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 Question Answer 

 
 
 

Code.  
 
After the Transition Period and with effect from 1 January 2020, existing funds must 
comply with the enhanced disclosures requirements on offering documents set out 
in the revised UT Code.  
 
Some of the enhanced disclosures requirements on the offering documents under 
the revised UT Code are codification of existing requirements or practices. As such, 
during the Transition Period, existing funds shall continue to comply with the existing 
disclosures requirements set out in the relevant circulars and guidance (such as the 
Guide on Practices and Procedures for Application for Authorization on Unit Trusts 
and Mutual Funds (“Application Guide”), frequently asked questions etc.
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 Question Answer 

4A. If an SFC-authorized UCITS fund, which currently 
discloses that the fund may use derivatives 
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 Question Answer 

           Constitutive documents 
6. If the funds’ constitutive documents are revised to 

comply with the enhanced contents requirements 
under the revised UT Code, will these 
amendments be subject to the prior approval by 
the SFC? Will advance notice be required to be 
given to the holders of the funds? 
 

Where changes to the constitutive documents are made to reflect the enhanced 
disclosure and content requirements necessary for compliance with the revised UT 
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 Question Answer 

13. If an SFC-authorized 
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 Question Answer 

(i) debt instruments that meet the qualifying criteria to be Additional Tier 1 
Capital or Tier 2 Capital under the Banking (Capital) Rules. The same 
principle applies to debt instruments issued under an equivalent regime of 
non-Hong Kong jurisdictions3; and  

(ii) debt instruments that meet the qualifying criteria to be external LAC debt 
instruments under the Financial Institutions (Resolution) (Loss-absorbing 
Capacity Requirements – Banking Sector) Rules; and debt instruments 
issued under a regime of non-Hong Kong jurisdictions which implements 
Financial Stability Board’s standards for “Total Loss-absorbing Capacity 
Term Sheet”.  

 
“Non-preferred senior debt instruments” (may be named as “Tier 3” in some 
jurisdictions) and senior or subordinated debt instruments issued by a holding 
company of a financial institution which fall within the above circumstances will be 
in
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 Question Answer 

Investment in other funds 
19. Can a Chapter 7 Fund4 invest in an underlying 

fund with an NDE exceeding 50% of the NAV of 
the underlying fund? What will be the requirement 
if the NDE of the underlying fund is not available? 
  

For the purposes of Note (3) to 7.11B of the UT Code, a Chapter 7 Fund may, 
subject to the spread of investments requirement, invest in an underlying fund with 
an NDE exceeding 50% of its NAV if such underlying fund is:  
(i) an SFC-authorized fund (except for hedge funds under 8.7 of the UT Code); or  
(ii) an eligible scheme5 which is not authorized by the SFC.  
 
In this case, investment by a Chapter 7 Fund in any single underlying fund 
mentioned in (i) and (ii) above should not be more than 30% of its NAV.  
 
For the avoidance of doubt, a Chapter 7 Fund may also invest not more than 10% of 
its NAV in non-eligible schemes and not authorized by the SFC pursuant to 7.11 of 
the UT Code (even where the NDE is not available).  
 
The SFC will review each fund application holistically, taking into account the 
circumstances of each case. For a Chapter 7 Fund which proposes to invest more 
than 30%6 of its NAV in any underlying fund with an NDE exceeding 50% of such 


